В човешкия гръден кош има асиметрична буца мускул, лишена от всякаква

...
В човешкия гръден кош има асиметрична буца мускул, лишена от всякаква
Коментари Харесай

От Аристотел до гигантския копър: чудовищна грешка ли е символът на сърцето

В човешкия гръден панер има асиметрична буца мускул, лишена от всякаква страст и извънредно неромантична. Въпреки това човечеството упорства в продължение на епохи, продължавайки да употребява анатомично погрешно завършеното „ сърце “ за обрисуване на коронарен орган. Освен това неправилно му приписваме сантиментални характерности.

Но за какво се случи това? Уви, учените нямат отговор. В ново изследване обаче учените допускат, че древногръцките философи може да имат дребна виновност за обстоятелството, че през днешния ден изобразяваме сърцето като този знак. Аристотел се счита за един от основните виновници за тази „ чудовищна неточност “, пише IFLScience.

Според съавтора на проучването, холандския неврохирург и публицист Пиер Винкен, най-ранната илюстрация на „ признака на сърцето “, както го познаваме, се появява в текст от 13-ти век. Смята се, че е въодушевен от необикновеното изложение на човешкия орган на Аристотел.

Въпреки това, други източници допускат, че признакът на сърцето идва от листата на към този момент липсващ тип великански копър, прочут като silphium. Това растение в миналото е растяло по крайбрежието на Северна Африка и е било необятно употребявано от античните гърци и римляни като форма на надзор на раждаемостта.

Не е известно сигурно по кое време и от кого е изобретен признакът, само че учените са сигурни в едно - той въобще не дава отговор на външния тип на същинско човешко сърце. Въпреки това, малко хора се интересуват от това противоречие във формите, изключително когато потреблението на признака е лимитирано до изложение на концепцията за „ сърцето “ в неговия преносен смисъл – като „ ядрото на страстите, обичта и любовта “.

В новото изследване екипът откри, че признакът е необятно публикуван през 15-ти и 16-ти век. Въпреки това, едвам в средата на 20-ти век откривателите осъзнаха, че опростената форма на сърцето може в действителност да се основава на напълно анатомични обстоятелства.

Първите копия на системата на коронарната артерия са направени през 50-те години на предишния век, когато в аортата е инжектирана пластмаса, създавайки отливки, които се оказват поразително сходни с „ емблематичната форма на сърце “. През десетилетията учените са употребявали нови техники, в това число инжектиране на контрастни багрила в коронарните артерии. Резултатите бяха впечатляващи: анатомичната форма на човешкото сърце в действителност се вписва много близо във формата на обичайния знак, който хората употребяват.

Авторите на проучването настояват, че едновременните инжекции в дясната и лявата коронарни артерии разрешават визуализация на целия коронарен артериален кръвен поток. Учените са разкрили, че едновременното обрисуване на коронарни дървета в действителност образува точната форма на това, което хората са наричали „ човешко сърце “.

Сега учените са изправени пред въпроса дали античните анатоми са видели този модел хиляди години преди актуалната просвета, или това е било просто съвпадане. Авторите на проучването признават, че сходно изказване е единствено хипотетично, само че има опция античните откриватели да са употребявали сходни постмортални отливки на коронарни артерии от друг материал и да са забелязали формата преди актуалната просвета.

Въпреки че признават, че тяхната доктрина е мощно спекулативна, те въпреки всичко допускат, че това може да е " най-правдоподобната догадка, която да изясни точното сходство на нашите облици със остарелия архетипен облик на сърцето ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР